A mogyoróvaj teljes fehérje?

A fehérje fontos tápanyag, amelyet a szervezetnek szüksége van. A szervezet folyamatosan lebontja a sejtekben, szervekben és szövetekben lévő fehérjéket. Az ételből származó fehérje aminosavakba bomlik, amelyek a szervezetben lévő fehérjéket helyettesítik. A teljes fehérje tartalmaz minden olyan alapvető aminosavat, amelyet a szervezetnek egészségesnek kell maradnia. Míg a mogyoróvaj kiváló fehérjeforrás, nem teljes fehérje.

Az aminosavak az élet építőköveinek ismertek. A szervezet növekedése és javítása megköveteli az aminosavak rendelkezésre állását és hasznosítását. A szervezetnek 21 aminosavból álló kombinációra van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen. Bár a tested képes az aminosavak néhány aminosavának előállítására, az étrendnek olyan másokat kell ellátnia, amelyek esszenciális aminosavaknak minősülnek. A teljes fehérje tartalmazza az összes esszenciális aminosavnak mind a kilenc részét. Minden állati termék tartalmaz minden esszenciális aminosavat, míg a növényi termékek általában hiányoznak egy vagy több.

Ha egy fehérje hiányzik a kilenc esszenciális aminosav közül egy vagy több, hiányos fehérje. A földimogyoró vaj hiányzik az esszenciális aminosav metioninnal, de magas a lizinben. Minden növényi fehérje nem teljes fehérjeforrás, kivéve a szója és a quinoa. Még mindig meg lehet szerezni az összes esszenciális aminosavat még akkor is, ha nem fogyasztanak teljes fehérjét egynél több növényalapú fehérjével egy 24 órás időtartam alatt. Például ha mogyorós vajat fogyasztunk gabonával, például kenyérrel, mind a kilenc szükséges aminosavat elfogyasztjuk, amire szükségünk van a naphoz.

Míg a mogyoróvaj nem tartalmaz mind a kilenc alapvető aminosavat, hogy teljes fehérjét kapjon, tápanyagokat, például vitaminokat és ásványi anyagokat szállít. A mogyoróvaj is egészséges zsírokat tartalmaz, mint például a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok, amelyeknek a szervezetnek egészségesnek kell maradnia. A mogyoróvaj még mindig kiváló fehérjeforrás. Két evőkanál 8 gramm fehérjét tartalmaz, ami körülbelül napi 16% -a a szükséges fehérje mennyiségének. Napi kalóriabevitelének körülbelül 10-35% -át proteinből kell előállítani, a Centers for Disease Control és Prevention szerint.

Minden étkezésnél nem kell esszenciális aminosavakat fogyasztania mindaddig, amíg a nap folyamán mind a kilencnek egyensúlyba kerül. Mivel a mogyoróvaj olyan kiváló fehérjeforrás és más tápanyagok, próbálja meg az étrend részét képezni annak ellenére, hogy nem teljes fehérje. Míg a mogyoróvaj hiánya három esszenciális aminosavat tartalmaz, az ilyen aminosavakat más élelmiszerekben, pl. Gabonákban vagy állati termékekben szerezheti be. Ahhoz, hogy minden esszenciális aminosavat az étrendben megkapjon, kiegészítő ételt kell fogyasztania – de nem feltétlenül egyidejűleg. Amikor ezeket az ételeket egész nap fogyasztja, minden olyan esszenciális aminosavat kap, amelyet a szervezetnek egészségesnek kell tartania.

Teljes fehérje

Nem teljes fehérje

Összetétel

szempontok