A szájvíz rossz a vesékért?

A szódafajták frissítő, fizzy érzéssel és fajtákból állnak, amelyek a könnyű, citrusos italoktól az erőteljes, sötét colákig terjednek. Sajnos az olyan vegyületek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a szénsavas érzés és ezek az ízek, negatív hatással lehet a vesére. De elkerülheti ezeket a negatív hatásokat, és továbbra is élvezheti a kedvenc italát, ha napi egy szódára korlátozza magát.

Cola és a vesebetegség

A vesék elsősorban felelősek a hulladékok és a felesleges víz eltávolításáért. A krónikus vesebetegség fokozatosan csökkenti a vesék e funkcióinak megfelelő végrehajtását. Egy tanulmány, melyet az Epidemiológia című folyóiratban 2007-ben publikáltak, azt sugallja, hogy napi két vagy több rendszeres vagy diéta kóla növelheti a krónikus vesebetegség kockázatát. Az eredmények előzetes jellegének és a további kutatások szükségességének ellenére meg kell próbálkoznia, hogy naponta legfeljebb egy kóla kerüljön, hogy elkerülhető legyen a krónikus vesebetegség kockázatának növelése.

Szóda és vese dysfuncia

Ugyanezen “Epidemiológia” tanulmány szerint a colák foszforsavat tartalmaznak, ami hozzájárul a vesekövek kialakulásához. Bár nem minden szóda tartalmaz foszforsavat, szinte minden rendszeres szóda hozzájárulhat a kőzetképződés és az általános veseelégtelenség kialakulásához. A “Journal of the American Society of Nephrology” című tanulmány 2009-es felülvizsgálata szerint ez a szabályozott szódavízek legelismertebb édesítőszere: fruktóz. Akár önmagában, akár glükóz-fruktóz vagy magas fruktóz kukorica szirup formájában, ez a cukor növelheti a vesekőképződést és károsítja a vesesejteket.

Diétás szódák és vese diszfunkció

A diétás szódák nem tartalmaznak fruktózt vagy más természetes cukrokat. Ennek eredményeképp azt gondolhatja, hogy elkerülheti a vesékre gyakorolt ​​negatív hatásokat mindaddig, amíg elkerüljük a rendszeres szeszes italokat és colákat. Egy 2011-es kutatási cikk az American Society of Nephrology című klinikai folyóiratban azonban azt mutatja, hogy a diétás szódák negatív hatással vannak a vesére is. Ezek a kutatók azt találták, hogy az idő múlásával a napi két vagy több diétás szeszesitalt fogyasztó nők jelentősen csökkentik veseik képességét a hulladékok véráramból történő szűrésére. Bár ennek oka nem tisztázott, ugyanolyan óvatosnak kell lenned a diétás szeszes italok fogyasztásával, mint a rendszeres szódavízzel.

A Citrus Sodas étrend és a kőmegelőzés

A szóda vesefunkcióra gyakorolt ​​negatív hatásának általános szabályai alól csak a diétás citrusszódák és a diétás gyömbéres alesznek tűnik. A vese károsító foszforsav helyett a kólákban ezek az italok citromsavat tartalmaznak. A 2010-es “Journal of Urology” című tanulmány szerint ez a vegyület kötődik a kalciummal a vesékhez, segít eltávolítani és megakadályozni a vesekövek képződését. Bár ígéretes, a táplálkozási citrusszeszes italok és a diétás gyömbérrel kapcsolatos lehetséges előnyöket embereken nem tesztelték. Ahelyett, hogy kockázatot vállalna a szódavízzel, egészségesebb módja annak, hogy növelje a citromsavbevitelét, az, hogy hozzáadjon citrusféléket ételeihez, például narancsot, limeset és grapefruiteket.