Hogyan kell sütő szakács vagy grill lazac

A lazac az egyik legegészségesebb hal, amely enyhe, sok omega-3-t, az egészséghez szükséges zsírsavakat biztosít az American Heart Association szerint. A lazacot közvetlenül a tálalás előtt készíthetjük, vagy előkészíthetjük, és hidegre tálalhatjuk a zöld saláta fölött, vagy teljes kiőrlésű salátával. A lazac főzésének egyik legegyszerűbb módja a sütés és a grillezés. A legfontosabb, hogy a lazacot kb. 8-10 perccel vastagságban hígítsuk.

Melegítsük elő a sütőt 425 fokos fahéternél. Engedjük, hogy a lazac szobahőmérsékletre jusson.

Vágja a lazacot négy darabra. Dörzsölje egy kis olívaolajat a lazac minden felületére. Helyezze a lazac darabokat a bőr oldalával lefelé a sütőlapra. Megszórjuk sóval és borssal.

Süssük 10 percig, majd ellenőrizzük az apróságot. Helyezzen egy kis kés hegyét a hal vastagabb részébe, hogy lássa, ugyanaz a szín. Ha a centrum még mindig narancssárga, nem könnyebb rózsaszínű, hagyja még 2-3 percig főzni.

Távolítsa el a lazacot a sütőből és tálalja.

Melegítsük fel a grill közepes hőt. Engedjük, hogy a lazac szobahőmérsékletre jusson.

Készítsük elő a vinaigrette-t. Kombinálja a választott fűszereket a citromlével és az olívaolajjal. Adja hozzá a gyógynövényeket, fokhagymát és egy csipet sót. Húzzon egy villával, amíg jól keveredik. Tartsa félre, amíg a hal meg nem történik.

Sült lazac

Grillezett lazac

A halat minden oldalról olívaolajjal megkenjük. Ecsetelje a grillet olajjal. A hal minden oldaláról megszórjuk a sót. Helyezze a lazac bőr oldalát le a grillre. Két perc múlva forgassa el a halat 90 fokkal, hogy vonzó, határokon átívelő mintát alakítson ki a bőrfelületen. Még három perc múlva fordítsd át a halat. Főzzük három-négy percig, és próbáljuk meg az apróságot azáltal, hogy az éles kés hegyét átszúrva látjuk, hogy ugyanaz a szín. Ha a lazac vastagabb, mint egy hüvelyk, talán még két vagy három percig kell főznie.

Távolítsa el a lazacot a grillből és tegye a tálra. Öntsük a vinaigrette-t a halak fölé és szolgáljuk.