A súlycsökkentés fontossága

A pecsételés az ellenállóképesség részvételének alapvető eleme. A megfelelõ ellenállóképességgel való helyes megfigyelés az ellenállóképzés során növeli az emelõ mentális és fizikai teljesítményét. A foltosodás és a későbbi megfelelő pecsételő technika alkalmazása nélkül a súlyemelő résztvevők nagyobb kockázatot jelentenek az emeléssel kapcsolatos sérülésekre.

Biztonság

A súlyok emelésének elsődleges célja a mozgások biztonsága. Súlyos súlyokkal végzett munkálatoknál a spotter használatával csökkenthető a súlyos sérülések kockázata. A 2003 májusában kiadott orvostudományi és tudományi sport és gyakorlat területén a kutatók jelezték, hogy a súlyok emelésekor a sérülések csökkenése több oktatáson, felszerelési figyelmeztetéseken és megfelelő pecsételő technikán keresztül valósítható meg.

A pattanások pszichológiai előnyei

Miközben a pecsételés fizikai előnyeit általában könnyű látni, a pszichológiai előnyök finomabbak. Azonban ezek a finom különbségek hatalmas hatással lehetnek az ellenállóképesség teljesítményére. A szemlélő segítsége bátorítást és bizalmat biztosít, és lehetővé teszi az emelőnek, hogy biztonságosan és hatékonyan teljesítse a gyakorlatot

A foltosodás fizikai előnyei

Az emelő súlyok feltüntetése nemcsak szellemi előnyt biztosít az emelőnek, hanem egy fizikai számára is. A 2000 júniusában kiadott orvosi és tudományi sport és gyakorlat területén a kutatók a felügyelet nélküli és közvetlenül felügyelt részvételt a súlyemelés során vették figyelembe. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a súlyemelés során a közvetlen felügyelet és monitorozás hatékonyabb a megnövekedett képzési terhelés és erősság növelése szempontjából.

Pecsételő technika

Amikor a legtöbb gyakorlatot megfigyeled, fontos, hogy először legyen szilárd alapod alatted. A megfigyelőnek szélesebb megosztottságot kell használnia, hogy nagyobb stabilitást biztosítson. Ebben a helyzetben a spotter egy lábát előtte és a másik mögötte teszi, majd kiszélesíti őket. A törzsnek függőlegesnek kell lennie, és a kezeknek olyan helyzetben kell lenniük, hogy a leghatékonyabban megfigyeljék az adott gyakorlatot. Ha ez egy gyakorlat, mint például a pad press, a spotter volna váltakozó fogantyú, egy alulfogantyú és egy túlfeszültség markolat a sávon a támogatás. Ha ez olyan gyakorlat, mint egy súlyzó vállprés, akkor a vádló mindkét kezét az emelő csuklójára helyezi, hogy támogatást nyújtson. Összességében azonban a test egyensúly és a stabilitás a hatékony pecsételés kulcsa, valamint a konkrét gyakorlatokhoz való alkalmazkodás.

Mikor és mit tegyen

A hatékony pecsételődés még akkor is megtörténik, amikor a súlyemelő emelőszerkezetet indít. Fontos az összeköttetés a felvonó és a vontató között, hogy mindenki ismeri a felvonó végrehajtásához szükséges protokollt. Egy spotter elkezdheti a pecsételést, ha az emelőnek emelnie kell a súlyt. Ez a kezdeti segítségnyújtás segítheti az emelőt abban, hogy fizikailag és szellemileg is magabiztos legyen a mozgás előtt. A tényleges emelési teljesítmény alatt a felvevőnek részt kell vennie a felvonó meghosszabbításában és lerövidítésében. Ráadásul a pecsételők különösen azért jönnek be, hogy játsszanak, amikor az emelő megpróbál dolgozni a felvonó csúcspontján, ami a súlyemelés erőteljes erőfeszítésének félúton történik. Ami a helyszíni gyakorlatokat illeti, szinte minden gyakorlat megfigyelhető, kivéve a hatalom gyakorlását. Az “Erõs edzés és kondicionálás esszenciái” című könyvében Earle és Baechle megmagyarázzák, hogy a figyelemre méltó biztonsági problémák miatt nem szabad észrevenni a hatalomgyakorlatokat.