Nagy, fehér dudorok a nyelvre

Ritkán a nyelvi problémák súlyos állapotot jeleznek. Még a nagy, fehér nyelvű dudorok sem okozhatnak riasztást. Folyamatosan kitéve a nyelvnek olyan anyagokat, amelyek irritációt, gyulladást és fertőzést okozhatnak. Mindez gyorsan megoldható, ha tudod, hogy mire gondolsz.

Diagnózis

Bár a nyelveken jelentkező dudorok többsége nem súlyos, beszéljen kezelőorvosával – nem csak a kezelés céljára, amely gyakran befolyásolja a sérülés típusát, de kizár bizonyos feltételeket, beleértve a szájüregi rákot is. Különösen fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha a fájdalom egy-két héten belül nem javul, az American Dental Association tanácsot ad.

Afta

A nyálkahártya sebek az egyik gyakoribb dudor alakulnak ki a nyelv felszínén. Ezek a buborékfólia-szerű elváltozások általában fehér színűek, piros szegélyűek és gyakran nem nagyobbak, mint 1/2 inch átmérőjűek. Általában kísértést vagy égő érzést kísértek. A legtöbb kutya önelégült, de a nagyobb vagy visszatérő fekélyeket dexametazon, benzokain, fluocinonid, tetraciklin vagy amlexanox kezelésével kell kezelni. Még bizonyos gyomorégés elleni gyógyszerek, mint például a cimetidin, segítenek meggyógyítani ezeket a sérüléseket.

leukoplakia

A fehér dudorok vagy tapaszok lehetnek a leukoplakia jelenségei, a nyelv nyálkahártyájára krónikus irritációt okozó fájdalom. A MedlinePlus, az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtárának és az Országos Egészségügyi Intézeteknek egy weboldala szerint ezt a feltételt leggyakrabban a dohányzók és más dohányzók látják. Az is ismert, hogy a gyengített immunrendszerekben szenvedőknél fordul elő. A dohánytermékek használatának megakadályozása általában megszűnik. Ha a dohányzás nem az oka vagy a megállás nem orvosolja az állapotot, távolítsa el a tapaszokat orvosával. Előfordulhat, hogy a leukoplakia megelőzhető, ezért a kezelés szükséges annak biztosítására, hogy a sérülések nem rosszindulatúak.

Orális szivárgás

A nagy, fehér dudorok másik lehetséges oka az orális duzzanat. Az orális dörzsölés alapvetően élesztő fertőzés a szájban, ami tormaszerű sajtszerű elváltozásokat okoz a nyelvben. Gyakran fájdalom és vérzés társul, amikor a sérülések valamilyen módon irritálódnak. Kezelési lehetőségei közé tartoznak a gombaellenes gyógyszerek, a probiotikumok és a nem cukrozott joghurt, javasolja a MayoClinic.com.

Rák

Bár nem olyan gyakori, mint a rákos sebek, a leukoplakia és az orális duzzanat, a szájüregi rák fehér dudorokat okozhat a szájban és még a nyelvben is. A korai stádiumok nem okozhatnak fájdalmat, de tartós kényelmetlenséget, valamint torokfájást, nyakcsontokat és nyelvi mobilitási problémákat tapasztalhatnak. A kezelés a betegség színpadától, a növekedés ütemétől, az egészségi állapottól és egyéb tényezőktől függ.