A repceolaj egészséges?

A repce megkülönböztető élelmiszernövény, a sárga virágos repce mezei pedig gyakori látvány a mérsékelt országokban. A repcemag növény a káposzta vagy a mustárcsalád tagjaként szerepel, és olajrepce, rapa vagy rapaseed néven is említik. Néha “canola” olajként értékesítve, a repce a világ egyik vezető növényi olajforrás.

Az USDA National Nutrient Database kimutatja, hogy az alacsony erukasav repceolaj, amelyet canola olajként értékesítenek, 100 százaléka zsír és 100 grammban 884 kalóriát tartalmaz. A repcemagolajban nincs szénhidrát, fehérje, étrendi rost vagy cukor. A K és E vitaminok – mint a tokoferol – jelentős mennyiségben vannak jelen, de az olajban nincsenek jelentős mennyiségű egyéb fontos vitaminok vagy ásványi anyagok. A repceolaj 14 g evőkanálnyi adagja 14 g zsírt és 124 kalóriát tartalmaz.

A repceolajban jelen lévő zsír körülbelül 7 százalék telített. Mintegy 63 százalék egyszeri telítetlen zsír, és 28 százalék többszörösen telítetlen zsír. A szív- és érrendszeri és egészségi állapot szempontjából a telített zsírok jellemzően a legkevésbé egészségesek a három típus közül, míg a többszörösen telítetlen zsírok általában a legegészségesebbek. A zsíros fogyasztás – mérsékelten – ahhoz szükséges, hogy a szervezet teljes mértékben felszívja a vitaminokat, az online orvosi enciklopédia MedlinePlus szerint.

A repceolaj táplálkozási előnyei közé tartozik az alacsony telített zsírtartalma és a telítetlen zsírtartalom. Az E-vitamin, amely a repcemagolajban található, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megvédeni a szervezetet a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Egy tbsp. A repcemagolaj 2,4 mg E vitamint tartalmaz, a felnőtt napi ajánlott bevitelének nagyjából 16% -a. A K-vitamin fontos a csontok egészségére és a vér koagulációjának elősegítésére.

A repceolaj táplálkozási hátrányai magas zsírtartalmú és fontos tápanyagok, mint például a fehérjék és a vitaminok hiányából erednek. A Centers for Disease Control és Megelőzés szerint az élelmiszerek nem felelnek meg a minimális tápértékre vonatkozó előírásoknak, hacsak nem tartalmaznak napi 5 százalék felnőtteknek a napi nyolc fő tápanyag bevitelét minden adagban. Ezek a legfontosabb tápanyagok közé tartoznak a fehérje és bizonyos vitaminok, amelyek nincsenek repceolajból. Ezért a repcemagolaj – mint a legtöbb olajtermék – minimális tápértékű tápláléknak tekintendő. A repceolaj táplálkozási haszna van, de nem feltétlenül része lehet a teljes étrendnek. Ügyeljen arra, hogy konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt az étrendet módosítaná, hogy tartalmazzon jelentős mennyiségű olajat.

Tápanyag-információ

Zsírtípusok

Előnyök

hátrányok