A rhodiola sacra biztonságos?

A Rhodiola sacra-t gyógynövényként reklámozzák, amely növeli az energiát, javítja az egészségét, megvédi a szívét, küzd a depresszió ellen és javítja az immunrendszert. Azonban ezt a gyógynövényt nem alaposan tanulmányozták, így lehetséges előnyei és mellékhatásai nem bizonyultak szilárdan. Mindig vegye fel a kapcsolatot az egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt új kiegészítést kipróbálna.

Bizonyíték

A Rhodiola tipikusan Szibéria sarkvidéki hegyeiben található. A Crassulacea családban több mint 200 összefüggő Rhodiola faj található. A Rhodiola általában egy évszázados hagyományt használ. Mindazonáltal mind a kettő közül sokat jelentősen tanulmányozták az emberekben, és a Rhodiola sacra nem tartozik ezek közé a “Shawn M. Talbott és Kerry Hughes” című Health Professionals Guide to Dietary Supplements című cikk szerint. Rhodiola rosea és Rhodiola crenulata a leginkább tanulmányozott formája ennek a gyógynövénynek.

Eredeti tudományos eredmények

A Rhodiola növények antioxidáns hatással rendelkeznek, megjegyzi egy “Theriogenology” című 2009-es tanulmányt. A Rhodiola fajokat általában ugyanúgy használják, mint a ginseng – az adaptogének, vagy olyan gyógynövények, amelyek javíthatják az energiaszintet, fokozzák a sportteljesítményt, és enyhítik a szorongást és a stresszt. A vizsgált fajokat általában biztonságosnak tartják, legalábbis rövid távon, Talbott és Hughes mondják, és nincsenek más ellenjavallatok más gyógynövényekkel vagy gyógyszerekkel szemben. Ugyanakkor több kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy fennáll-e hosszú távú szövődmények vagy a gyógyszerkölcsönhatások bizonyítéka.

Lehetséges óvintézkedések

A Rhodiola rosea orosz szakirodalmát összefoglaló nem publikus publikációk lehetséges ellenjavallatokra utalnak. A kiadványok azt mutatják, hogy nem használhatja ezt a gyógynövényt, ha magas vérnyomása, koszorúér-betegsége vagy idegi izgatottsága van, jegyzi meg a Pharmanex Energy Formula gyógyszergyártóinak szakmai termékismertetőjét.

Allergiás reakciók

Bármikor, amikor gyógynövényes gyógyszert használ, allergiás reakciót lehet alkalmazni. Kérjen orvosi segítséget bármilyen típusú allergiás reakcióhoz, tanácsolja a MedlinePlus-ot. A gyakori enyhe tünetek közé tartozik a csalánkiütés, bőrkiütés, viszketés, orrdugulás, vizes szem. A gyakori közepesen súlyos vagy súlyos tünetek közé tartozik a hasi görcsök, émelygés vagy hányás, zihálás, hasmenés, mellkasi szorítás, nyelési nehézség vagy légzés, kipirulás és gyengeség. Lehet, hogy duzzadt arc, nyelv vagy szem. A hirtelen, súlyos és potenciálisan halálos reakciót anafilaxiának nevezik. Ehhez azonnali orvosi ellátás szükséges.

Ha terhes vagy, soha ne próbáljon meg egy új gyógynövényt – különösen az egyiket, amelyet nem alaposan tanulmányoztak – tanácsot adjon a Better Nutrition magazin szakembereinek. Ezt a gyógynövényt gyakran kombinálják más, jobban tanulmányozott adaptagen gyógynövényekkel, például a ginsengrel és a reishi gombával, amelyek ismerték a gyógyszerkölcsönhatásokat, például növelik a vérzés és a véraláfutás kockázatát vérrel hígító gyógyszerekkel együtt. Továbbá, ha Rhodiolától adaptogén hatásra törekszünk, a rosea fajnak olyan hatóanyaga van, amelyről úgy gondolják, hogy a rosaceinek felelősek a gyógynövény számos előnyének. Más fajták, mint például a sacra fajok, nincs rosaceinek.

szempontok