Inzulin és stressz hormonok

A stressz a test természetes reakciója, amely megvédi Önt a biztonságát fenyegető veszélyektől. Bár ritkán létezik a ragadozók veszélye, az emberek mégis a mindennapi helyzetekre reagálva termelnek stressz hormonokat. A folyamatos stressz befolyásolhatja az inzulin szintjét, és veszélyeztetheti az egészséget, különösen akkor, ha cukorbetegségben szenved.

Stressz-válasz

Az észlelt fenyegetések, például egy agresszív kutya találkozása serkenthetik hipotalamusz mirigyüket, hogy riasztást jelezzenek a testedben. Ez a riasztás hormonális és idegi jeleket küld, amelyek a mellékvesékben felszabadítják a hormonok túlfeszültségét, más néven stressz hormonok. A normális élethelyzetek, például a pénzproblémák, a családi problémák és a munkatársak konfliktusai szintén veszélyforrásokat és stresszt okozhatnak, ami a testet ugyanúgy reagálhatja.

Stressz hormonok

Mivel a mellékvesék, a vesék feletti kis mirigyek válaszolnak a hypothalamus mirigyükre, kortizolt és adrenalint termelnek. Az adrenalin növekedése lendületet ad az energiának, felgyorsítja a pulzusszámát és növeli a vérnyomását. A fő stressz hormon, a kortizol, javítja az agynak a glükóz használatát. A kortizol a minimálisra csökkenti azokat a nem alapvető fontosságú funkciókat is, amelyek nem támogatják a küzdelem vagy repülés válaszát.

Glükózszintek

A kortizol a stressz hormon, amely befolyásolja a szervezet folyamatát az inzulinban. Ez a szteroid hormon az izom- és zsírsejtjeit rezisztens az inzulinhoz, és növeli a glükóztermelést. A szervezet az inzulintól függ, hogy szabályozza a vér glükózszintjét. Az inzulin a glükóz energiává történő feldolgozásával dolgozik a sejtekben. A cukorbetegség olyan állapot, amely befolyásolja az inzulin termelésének vagy feldolgozásának képességét. A stresszes helyzetek miatt a glükóz növekedése megváltoztathatja az egészséges vércukorszint eléréséhez szükséges inzulin mennyiségét, ami azt jelenti, hogy a cukorbetegek egyidejűleg glükóz tüskéket tapasztalhatnak a stressz időszakában.

Egészségügyi szempontok

A folyamatos és hosszú távú stressz túlzott stresszhatást okozhat a stressz hormonoknál, és növelheti bizonyos egészségügyi állapotok – pl. Depresszió, emésztési problémák, emésztési rendellenességek, szívbetegségek és elhízás – kockázatát. A cukorbetegeknél a vércukorszint a vércukorszintek ingadozása vagy növekedése miatt nehézségeket okozhat. Tanuld meg, hogyan kezelheti életében a stresszt egészséges barátságok fejlesztésével, pihenési technikákkal és tápláló étkezéssel. Keressen szakmai tanácsadást, hogy segítsen leküzdeni a kezelhetetlen stresszt az életében.