A stevia ismert mellékhatásai

A Stevia olyan édesítőszer, amely természetes módon alacsony a kalóriákban, és nem emeli fel a vércukorszintjét, ha fogyasztásra kerül. Édesleafként is ismert, a stevia a Stevia rebaudiana növényből készült, amely Dél-Amerikából származik. Annak ellenére, hogy elhízott előnyei vannak, vannak olyan jelentések a lehetséges mellékhatásokról, amelyek a stevia bevétele esetén fordulhatnak elő, és ha bármilyen aggodalma vagy aggodalma van, orvoshoz kell fordulnia, mielőtt bevenné a stevia étrendjét.

Egyes esetekben a stevia súlyos allergiás reakciót okozhat, amely anafilaxiásnak nevezhető, de ez viszonylag ritka előfordulás. Az Új Egészségügyi Útmutató weboldalának megfelelően azonban azok, akik krizantémokkal, körömvirágokkal, parlagfűvel vagy százszorszépekkel rendelkeznek, még nagyobb kockázatot jelentenek a stevia reakcióra. Az allergiás reakció tünetei közé tartozik a szédülés, csalánkiütés, légszomj, sípoló légzés, általános gyengeség vagy nehéz idő lenyelése a stevia fogyasztása után. Ha ezek a tünetek bármelyike ​​jelentkezik, azonnal forduljon sürgősségi orvoshoz.

Alacsony kalóriatartalmuk miatt a stevia-t gyakran használják természetes cukorhelyettesítőnek azok számára, akik fogyásra törekszenek. Az Új Egészségügyi Útmutató szerint azonban a magasan finomított stevia fogyasztása hányingert és félrevezető érzést okozhat egyes embereknél. A Stevia steviosidokat tartalmaz, amelyek irritálhatják a gyomrot és más problémákat okozhatnak az emésztőrendszerben, beleértve a puffadást és a csökkent étvágyat. Ha ezeket a tüneteket csak enyhén tapasztalja, hagyja abba a stevia szedését, és beszéljen orvosával, ha a tünetek nem állnak meg rövidesen.

Egyes esetekben a stevia nemkívánatos reakcióhoz vezethet, ha bizonyos gyógyszerekkel felszívódik. Stevia és lítium bevitele nem ajánlott, mivel a stevia okozhatja, hogy a szervezet megtartja a gyógyszer nagyobb mennyiségét. Ugyanígy a stevia nem javasolt, ha cukorbetegség kezelésére szed. Egyes tanulmányok szerint a cukorbetegség és a stevia együttes alkalmazása hypoglykaemiát, a vércukorszint csökkenését okozhatja. Hasonló módon, a kutatás azt sugallja, hogy a stevia vérnyomásesést szedő emberek vérnyomáscsökkenését okozhatja. Ha ilyen gyógyszereket szed, ellenőrizze az egészségügyi szolgáltatót, mielőtt a stevia-t használná.

Néhány ritka esetben a stevia fogyasztás fájdalmas és fájó izmokat, vagy zsibbadást és szédülést okozhat, amikor feláll vagy mozog. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, haladéktalanul hagyja abba a sztevia szedését, és ha a mellékhatások hosszabbak vagy megnyilatkoztak, azonnal forduljon orvoshoz. Ugyanígy a steviafogyasztás nem ajánlott a szoptató anyák számára, mivel az édesítőszert jelenleg nem engedélyezték a csecsemő fogyasztásra.

Allergiás reakciók

Reakciók az emésztőrendszerben

Lehetséges kábítószer-kölcsönhatások

Egyéb mellékhatások