Hogyan fog túl sok sót fogyasztani a test fiziológiájára?

A só vagy a nátrium ásvány. Pozitív töltést hordoz. Az asztali só pozitív töltésű nátrium-molekulákból áll, amelyek negatív töltésű klorid molekulákhoz kötődnek. A nátrium sok testfunkcióhoz szükséges. Fontos az elektromos töltés fenntartása a sejtekben, és folyadék terjesztése a szervezetben. Egészségben a test fiziológiája szorosan szabályozza a nátriumszintet, egyes betegségek megzavarhatják ezeket a mechanizmusokat és nátrium-egyensúlyhiányokat okozhatnak.

A víz nem pozitív vagy negatív töltés, semleges. Ugyanakkor a vízmolekula egyik vége pozitív, az egyik vége negatív, ami azt jelenti, hogy poláris molekula. A nátrium erős pozitív töltést hordoz. Ezért számos vízmolekulát mágnesesen vonzanak a nátriumhoz, és ahol a nátrium halad, a víz következik. A testet különféle kamrákba lehet osztani, változatos mennyiségű nátriummal és vízzel. Ezek közé tartozik a sejten kívüli tér, beleértve a véredényeket, az ereket kívül eső tér és a sejtek belsejében lévő tér. A nátriumszintek sokkal magasabbak a sejteken kívül, ami fontos szerepet játszik a fiziológiában.

A nátrium felszívódik a gyomor-bélrendszeren keresztül és a vérbe. Az erek sűrűbb sója arra ösztönzi a vizet, hogy a véredény falain keresztül áramoljon az ereket és a sejteket. Ez a tendencia, hogy a víz átfolyik egy membránon olyan területeken, alacsony koncentrációban egy vegyi anyag, mint a nátrium nagyobb területeken az úgynevezett ozmózis.

Túl sok sófelvétel növeli a folyadékot az erekben, ami növeli a vérnyomást. Ez arra készteti az agyat, hogy növelje a szomjúságot, hogy egyensúlyba hozza a megnövekedett sót a hígítással a szervezetben. Ezenkívül a vesék megpróbálják megszabadulni a felesleges só felől a vizelettel.

Hosszú távon a megnövekedett vérnyomás okozza a szív nagyobb lesz. A kibővített szív nem annyira hatásos a vér szivattyúzására, és egyfajta szívbetegség. A vesék csökkent vérellátása miatt hormonok felszabadulnak, amelyek jelzik a testet, hogy még több sót és vizet megtartsanak annak érdekében, hogy növeljék a vért a vesékhez. Sajnos ez a kontrasztanyagnak köszönhetően növeli a szívet a szívben. A szervezet só- és folyadékterheléssé válik, melyet pangásos szívelégtelenségnek neveznek.

Só és folyadékok

Folyadékváltások és ozmózis

Rövid távú változások

Hosszú távú változások