Hogyan kell kezelni a hasmenést és a savanyú gyomrot

Az emésztőrendszeri problémák, beleértve a hasmenést és a savanyú gyomrot, a Johns Hopkins honlapján minden évben 95 millió amerikai embert érintenek. A hasmenés gyakran gyakori vizenyős bélmozgásokat jelent, amelyek jellemzően étellel vagy betegséggel járnak, melyet nem vagy csak savanyú gyomor kísérhet. A savanyú gyomor, amelyet általában emésztési zavarnak neveznek, olyan tüneteket mutat be, mint a gáz, a puffadás és a viszketés. A hasmenés és a savanyú gyomor mindkettő az idő múlásával csökken, de kezelhetők és gyógyíthatóak is, megmentve az egyént a kényelmetlenségtől.

Ilyen tisztán folyékony folyadékokat, például vizet, elektrolit helyettesítõ italokat vagy gyümölcslevet, az alma vagy körte kivételével, amely további gyomorkiütést okozhat. A Mayo Klinika szerint el kell kerülni a koffeinmentes és szénsavas italokat, valamint az alkoholt is, amelyek mindegyike hasmenést és gyomrot okozhat, vagy akár romlik is. Fontos, hogy megfelelően hasson, ha hasmenése van, mert nagy mennyiségű vizet és elektrolitokat veszíthet.

Kerülje az ételeket, amelyek fűszeresek, magas zsírtartalmúak, tejtermékeket tartalmaznak vagy magas rosttartalmúak. Míg az emésztőrendszer rendellenes, meg kell engedned, hogy gyógyuljon anélkül, hogy olyan ételeket kell emésztenie, amelyek a hasmenést és a savanyú gyomort megtartják. A Mayo Klinika azt ajánlja, hogy ahogy a gyomorproblémái kezdenek megoldódni, újra elkezdheti a kis mennyiségű táplálék adagolását. Ha azonban ismét elkezdi a hasmenés vagy a savanyú gyomor tüneteit, hagyja abba az ilyen típusú ételeket, várjon egy-két napot, és próbálkozzon újra.

Vegyen 2-3 gramm porított gyömbér gyökerét vagy naponta 30-90 csepp gyömbér kivonatát, amely a helyi egészségügyi élelmiszerboltban kapható. A Maryland-i Egyetem szerint a gyömbért az orvosok széles körben használják olyan tünetek kezelésére, mint például hányinger, hányás és emésztési zavarok. A gyömbér csökkenti a gyulladást is, ami a megmaradt gyomor- és hasmenéses epizódokban fordulhat elő. Alternatívaként két csésze gyömbér teát is inni, vagy szükség szerint rágni egy darab hámozott friss gyömbér gyökerét.

Kevesebb ételt fogyasztson gyakrabban. Amint egyre jobban érezzük magunkat, a Mayo Klinika azt tanácsolja, hogy enni kisebb ételeket, hogy alaposan rágjon és lassabban enni. Mind a hasmenés, mind a savanyú gyomor okozhatja a stresszt, ami károsíthatja az emésztési folyamatot. Kevesebb táplálékot eszik, és alaposan rágja meg, hogy segítse az emésztést a szájban, a gyomor helyett. Ennek eredményeként a gyomor kevesebb munkát végez, mihelyt az élelmiszer eléri. Addig is meg kell tanulnod a stresszt csökkentő technikákat, például a meditációt és a testmozgást.

Vegyünk egy over-the-counter gyógyszert a hasmenéshez és a savanyú gyomorhoz. E betegségek enyhe eseteiben az over-the-counter kezelések hatékonyak lehetnek a tünetek enyhítésében. Hasmenés esetén győződjön meg róla, hogy a gyógyszer loperamidot vagy bizmut-szubszalicilátot tartalmaz, és a savanyú gyomorra olyan gyógyszert alkalmazzon, amely csökkenti a savakat a gyomorban. Ha jelenleg vényköteles gyógyszereket vagy meglévő betegségeket szed, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt túlkomponens gyógyszereket használna, mert ez nemkívánatos kölcsönhatást okozhat.