A szálastakarmány-élelmiszerek listája

A durvaság, más néven rost vagy ömlesztett anyag, egy emészthetetlen összetevő, amelyet a szervezet nem képes elnyelni. Számos gyümölcsben, zöldségben, gabonában és hüvelyben található. A magas rosttartalmú diéta számos előnnyel jár, köztük a bél szabályossága és a divertikulitisz, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának veszélye. A Harvard School of Public Health azt javasolja, hogy legalább 20 gramm rostot fogyasztanak naponta táplálékforrásokból, nem kiegészítőkből.

A teljes szemcsében talált rost általában oldhatatlan, vagy nem oldódik vízben, és víz és ömlesztett anyag kerül a székletbe. Ennek következtében a teljes kiőrlésű evés kiváló módja a krónikus székrekedés kezelésének és a diverticulitis diszkomfortjának enyhítésére. A teljes értékű gabonák megkeresése nem nehéz, csak olvassa el a gabonafélék, a kenyér és a tésztafélék táplálkozási tényeit a boltban. Például a teljes kiőrlésű tészta körülbelül 6 gramm étkezési rostot tartalmaz, ami a napi minimális követelménynek több mint egynegyedét jelenti. A teljes kiőrlésű kenyérnek 2 gramm vagy több rostot kell tartalmaznia.

A bab természetesen magas rosttartalmú étel, és az étrend legfontosabb elemévé kell válnia. A hüvelyesek oldható rostforrás, vagy vízben oldódó rostforrás. Az oldható rostok az egészségtelen koleszterinszint jelentős csökkenéséhez kapcsolódnak, és jó a szív egészségének védelmére. Adjon hozzá babot levesekhez, süteményekhez és salátákhoz a könnyebb hozzáadott szálakhoz. Az optimális egészségügyi ellátás érdekében cserélje le a vörös húst hüvelyesekből.

A gyümölcsök és a zöldségek nem csak magas rosttartalmúak, hanem természetes vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyagokat is tartalmaznak. A nyers gyümölcsök és zöldségek a legjobb rostforrás, ezért igyekezzen a salátákat a mindennapi étrend részévé tenni. A változatosság kulcsfontosságú. Az optimális egészségügyi ellátás érdekében tegye salátáját a lehető legszínesebbre. Kerülje a konzerv gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek magas a cukorral, és sok tápanyagot eltávolítottak a konzervgyártásban.

A diófélék és a magvak gyorsan elfogyasztják, és csodálatos rostforrást jelentenek. Egy adag vagy 1 oz. A mandula 3,5 gramm szálat tartalmaz. Egy adag vagy 1/4 csésze napraforgómag tartalmaz 3,9 gramm rostot. Próbálj meg egy marék dióféléket vagy magokat hozzáadni a zabpehelyhez, gabonafélékhez, sült termékekhez vagy salátákhoz. Szeletelj egy darab teljes kiőrlésű kenyeret anyatejjal, vagy cserélje ki a rendszeres lisztet a lenből készült lisztből sült termékekben.

Teljes kiőrlésű gabonák

hüvelyesek

Gyümölcsök és zöldségek

Diófélék és magvak