A rizs hizlalása?

A rizs szénhidrátokban gazdag, a kalóriát tápláló három tápanyag közül az egyik, amely tüzelõanyagot biztosít a szervezet számára. Bármilyen étel, beleértve a rizst is, hizlalhatja, ha az adag mérete nem szabályozott, és nem tartja fülek a fogyasztott kalóriák számáról. Azonban a fehér rizs fogyasztása, a finomított gabona, amely könnyű megemészteni az étkezési rost hiánya miatt, kiszoríthatja a fogyás tervét.

Rizs

A rizs elsősorban olyan szénhidrát étel, amely bizonyos fehérjéket is ad. A rizs akár egész gabonakategóriába is beletartozhat – olyan élelmiszerek, amelyek az egész gabonamagot tartalmazzák, mint például a barna rizst – vagy finomított gabonának minősülnek. A fehér rizs például egy őrlési folyamaton megy keresztül, amely leválasztja a rostot, a vasat és néhány vitamint. Bár az élelmiszergyártók gazdagítják a fehér rizst és más feldolgozott gabonákat vitaminokkal és ásványi anyagokkal, az étrendi rost nem vehető vissza az élelmiszerbe. A barna rizs fehér színnel történő kiválasztása segíti az ajánlott napi rostot.

Kalória

A takarékos diéták elősegíthetik bizonyos típusú élelmiszerek fogyasztását és mások elkerülését, például szénhidrátokat. Ha azonban aggódik a súlycsökkenés miatt, vagy egyszerűen megtartja a meglévő súlyát, akkor a kalória számítása kulcsfontosságú. Egy csésze főtt, átalakított fehér rizs 170 kalóriát tartalmaz, ugyanannyi főtt barna rizs 190 kalóriával rendelkezik. Amikor a gyártók hozzáfűzik az ízesítő és egyéb összetevőket a rizshez, ez növeli az edény kalóriáit. Egy csésze ismert, márkanevű csirkemell vagy brokkoli és sajtos ízű rizs 200 kalóriát vagy többet ad. Egyszerűen hozzáadva 1 teáskanál vajat a rizshez hozzáadja 35 kalóriát a diétájához.

Egyéb információk

A teljes szemű rost, mint például a barna rizs, keményebb az emésztőrendszer lebontásához. A barna rizs és más egész szemek fogyasztása megakadályozhatja a túlfogyasztást. Egy csésze főtt rizs 2 gramm étkezési rostot tartalmaz, ami a napi érték 8 százalékát teszi lehetővé, 2000 kalóriás étrend alapján. A főtt fehér rizs viszont nem tartalmaz diétás rostot. A feldolgozott gabonafélék, például a fehér rizs fogyasztása akár súlyhoz is vezethet. A “The New England Journal of Medicine” júniusi 2011-es számában közzétett tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az Ön által fogyasztott étel típusai nem számítanak. A kutatók 120.877 egészséges felnőttet követtek, akik több év alatt nem túlsúlyosak voltak annak megállapítására, hogy a táplálék hogyan befolyásolta a súlygyarapodást. Megállapították, hogy a finomított szemek bevétele hozzájárult a súlygyarapodáshoz. A súlygyarapodáshoz kapcsolódó egyéb élelmiszerek közé tartoznak a burgonyapüré és burgonya, cukros italok, édességek, gyümölcslé, feldolgozott húsok, feldolgozatlan vörös hús, sült ételek és vaj.

Súly

A barna rizs és az egyéb teljes kiőrlésű élelmiszerek rostjai nemcsak a fogyás tervét szolgálják. A diétás rost segít a székrekedés megelőzésében és csökkentheti a krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Azonban bármilyen élelmiszer – még az egészséges teljes kiőrlésű gabonát is – hízlalhat, ha feleslegessé válik. Minden testzsír súlya megegyezik a 3500 kalóriával, amit ettél, de a tested nem égett. Tehát ha rizst választasz melléktermékként, tartsa szem előtt a kalóriákat és a részeket az irányítás alatt. Egy adag rizst tartanak 1/2 csésze, nagyjából a mérete fél baseball.