A stevia jó neked?

A Stevia rebaudiana egy évelő cserje, amely Paraguay és Brazília őshonos. Mivel a stevia intenzív édes vegyületeket tartalmaz, régóta Japánban, Kínában és Dél-Amerikában cukorhelyettesítőként használják. Annak ellenére, hogy más országokban hosszú története van, a stevia elfogadottsága az Egyesült Államokban roppant. A támogatók ragaszkodnak ahhoz, hogy a stevia biztonságos és előnyös, és néhány kutatási tanulmány támogatja követeléseit. Mások, beleértve az FDA-t, figyelmeztetnek arra, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a stevia egészségügyi előnyökkel jár.

Édes vegyületek

A tudósok nyolc steviol glikozidot izoláltak, amelyek a stevia édes ízének felelnek meg. A nyolc közül a legerősebb a steviosid, amelynek hosszú élettartama akár 300-szor édesebb, mint a cukor. Magas koncentrációban a steviosid keserű utóízzel jár. Normál koncentrációban történő felhasználáskor a legtöbb ember kellemesnek találja az ízeket, és néhányan hasonlították össze az édesgyökér ízével.

Stevia és az FDA

Az FDA 1991-ben betiltotta a stevia tilalmát, utalva arra, hogy az élelmiszer adalékanyagként való biztonságáról és az esetleges toxicitással kapcsolatos aggályokról nincsenek megfelelő információk. Miután a kongresszus elfogadta az Egészségügyi és Biztonsági Törvény 1994. évi étrendkiegészítő jegyzékét, az FDA megváltoztatta stevia álláspontját, és lehetővé tette, hogy étrendi kiegészítésként értékesítsék, miközben édesítőszerként tiltják. 2008-ban az FDA jóváhagyta a Rebaudioside A-t vagy a Reb-A-t, a stevia erősen tisztított komponensét, mint cukorhelyettesítőt. A Reb-A különböző védjegyek alatt kerül forgalomba, köztük a Truvia, a PureVia és a SweetLeaf.

Kalória-csökkentés

A steviol-glikozidok teljes mértékben metabolizálódnak a szervezetben. Mivel a stevia komponensei nem felhalmozódnak, a szervezetnek nincsenek kalóriáik, így a stevia hasznosnak bizonyulhat a fogyás tervének részeként. A Stevia FDA által jóváhagyott Reb-A nem fog lebomlani, ha hőnek van kitéve, ezért sokféle receptben alkalmazható, mint a cukor helyettesítője, ezáltal csökkentve a kalória teljes bevitelét. A glikozidok mellett a teljes stevia levelek kalciumot, káliumot, vasat, foszfort, magnéziumot és cinket tartalmaznak.

Potenciális egészségügyi előnyök

Az FDA szerint nincs bizonyíték arra, hogy a stevia egészségügyi előnyökkel jár. Azonban a korai kutatások eredményei arra utalnak, hogy a stevia egészségügyi előnyeinek bizonyítása csak idő kérdése. Két kínai vizsgálatban a steviosid nagy dózisa csökkentette a vérnyomást a vizsgált személyeknél. Azonban egyik vizsgálat kontrollcsoportjában sem vizsgálták a vérnyomáscsökkenést, ami aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a módszer hibás. Egy 2002-es japán vizsgálat során négy steviol-glikozid gátolta egerekben a bőrdaganatok növekedését. Egy 2006-ban közzétett tanulmány feltárta a stevia potenciálját a gyulladás csökkentésére, és a Koreában végzett 2012-es kutatás azt mutatta, hogy a stevia antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Bár a stevia számos feltételt ígér, külön kutatásokra van szükség, mielőtt terápiás szerként ajánlható.

A Stevia-t 1970-es évek óta Japánban széles körben használják, és 1977 óta kereskedelmi forgalomban kapható sztvia-alapú édesítőszerek állnak rendelkezésre. Ettől kezdve a stevia nem jelentett káros hatásokat, és az Egészségügyi Világszervezet 2006-ban az emberi fogyasztásra szánt stevia biztonságosnak nyilvánította A stevia vérnyomáscsökkentési potenciálját mutató tanulmányok arra engednek következtetni, hogy bizonyos személyek – például a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek esetében – veszélyes cseppeket okozhatnak a vérnyomásszintben. A vérnyomás-vizsgálatok azonban rendkívül nagy dózisú steviosid-t alkalmaztak, ami messze meghaladja azt az összeget, amelyet bármelyik személy édesíteni tudna. Bár terhes vagy szoptató nők, gyermekek, valamint szív- és érrendszeri betegségek vagy cukorbetegek körében óvatosságra van szükség, a stevia alkalmanként történő használata általában biztonságosnak tekinthető.

Stevia biztonságosan