Ugrik a trambulinon hatékonyabb, mint a kocogás?

Az aktív tartózkodás az egészséges életmód egyik fontos aspektusa, ezért a leghatékonyabb mozgásmód kiválasztása elengedhetetlen lehet a rutinok tervezéséhez. Ha szűkítené a választásait a kocogás és a trambulinozás között, bölcs dolog lehet, hogy mindkét lehetőséget nyitva tartjuk egy cross-training program számára. De összességében, ha ki kell választania, a mini-trambulin használata – vagy a fellendülés – a leghatásosabb választás lehet.

Hatékonyság

A mérsékelt intenzitású edzéssel körülbelül 210 kalóriát éget el, ha súlya 150 font. A baleset kb. 105 kalóriát éget mérföldenként. A 4 mph-es lökhárítás ugyanazt a kalóriatartalmat eredményezi. A NASA Biomechanikai Kutatóosztályában 1980-ban megjelent “Journal of Applied Physiology” című tanulmányában összevetve, mind a kocogás, mind a rebounding hasonló pulzusszámot és oxigénfogyasztást eredményezett. Azonban a trambulinozás nagyobb biokémiai eredményeket produkált, kevesebb szívfájdalmat igényelt, így hatékonyabbá tette a futást.

Előnyök

A jogging nem igényel edzést vagy felszerelést, így olcsó, egyszerű módja annak, hogy szilárd kardiovaszkuláris edzést kapjunk. A megtorló viszont egy mini-trambulint igényel. A kocogástól eltérően a rebounding erős edzést is nyújt, a “korai show” fitness részleg Minna Lessig szerint. Ezenkívül a trambulinozás “aktiválja a nyirokrendszert” – mondja Lessig, amely segít a szervezet tisztításában a szennyeződésekből és segít hatékonyabban az immunrendszer működésében. Mindkét gyakorlat növeli a szív-érrendszeri állóképességet, javítja a keringést és növeli a csontsűrűséget.

Hatás

A csontok és az ízületek hatása egy másik tényező, amely hatékonyabbá teszi a visszapattanást, mint a kocogást. Dr. Justin Klimisch ortopéd szakorvos szerint a nagy hatású gyakorlatokat, mint a kocogást, vagy keverni kell más tevékenységekkel egy cross-training programban, hogy elkerüljék a túlzott felhasználást, vagy kicseréljék az alacsony hatású gyakorlatokat, mint például a trampolining, különösen ha nők vagyunk. Klimisch szerint a nők hatszor nagyobb valószínűséggel érhetik el a férfiaknál tapasztalt térde sérüléseiket.

A legjobb

A Rebounding olyan egészségügyi előnyöket nyújt, amelyek a kocogást biztosítják, de a legjobb gyakorlat az, amit jobban kedvelsz – ez az, amellyel ragaszkodni fog. Rendszeres testmozgás, amely konzisztenciával készül, biztosítja a súlykezelést, a betegség kockázatának csökkentését, az emelkedett hangulatot, az energiát, a jobb alvást és még az aktívabb szexuális életet. A következetesség nem jelenti ugyanazt a gyakorlatot újra és újra. Dr. Cedric Bryant, az Amerikai Tanács az edzés vezető tudományos munkatársa, azt javasolja, hogy keverjenek össze különböző gyakorlati formákat a fitnessprogramjába. Ahelyett, hogy a felugró és a kocogást választaná, mindkettőt megtehesse.