Vegyek egy vas kiegészítőt, de még mindig anémiás vagyok

A vörösvérsejteket a szervezetnek kell oxigént szállítani a sejtjeikbe, melyeket sejtjeiknek hatékonyan kell használniuk a glükóz hatására. Ha vérszegény, túl kevés vörösvérsejt van. Annak ellenére, hogy a vas hiánya vérszegénységet okozhat, a vérszegénységnek számos más oka is van, ami azt jelenti, hogy a vas-kiegészítők kivétele nem képes megfelelően kezelni a betegséget.

Bár a vörösvérsejtekhez vas szükséges, vannak olyan vitaminok is, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan vörösejteket termeljen. A folát és a B12 vitamin két olyan tápanyag, amelyek elengedhetetlenek a vörösvértestek termeléséhez, és ezeknek a tápanyagoknak a hiánya vérszegénységet okozhat, magyarázza a Mayo Clinic. Ennek következtében a vérszegénységet a folsav hiánya vagy a B12-vitamin hiánya okozhatja az étrendben, emellett néhány embernek problémája van a B12-vitaminnal szembeni abszorpcióban, ami a B12-vitamin hiányos vérszegénységhez vezethet.

Vannak genetikai rendellenességek, amelyek anémiát okozhatnak Önnek, függetlenül a vas bevitelétől. A sarlósejtes vérszegénység például a hemoglobin genetikai mutációi által okozott rendellenesség, ami olyan fehérje, amely lehetővé teszi a vörösvérsejtek oxigént hordoznak. A sarlósejtes vérszegénységben szenvedő betegek fokozódtak a vörösvérsejtjeik elpusztítása, ami anémia, a KidsHealth.org megjegyzései. A vérszegénységet okozó egyéb genetikai rendellenességek közé tartozik a thalassemia, az örökletes szferocitózis és a glükóz-6-foszfát-hiány.

Számos egyéb körülmény miatt anémiás lehet. Például a vérveszteség a súlyos menstruációs időszakok vagy a belső vérzés következtében Önnek anémiásvá válhat, még akkor is, ha vas-kiegészítőket kap. Más állapotok, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás, a rheumatoid arthritis, a veseelégtelenség és a rák, szintén csökkenthetik a vörösvértestek szintjét, a MedLinePlus jelzi. A csontvelő-rendellenességek, például az aplasztikus anémia, a szervezetben nem képesek elég vörösvérsejtet termelni.

Számos teszt segíthet annak meghatározásában, hogy miért anémiás, még a vas kiegészítéssel is. A vérelnyelés lehetővé teszi az orvosok számára, hogy mikroszkóp alatt vizsgálják a vörösvérsejtjeiket, és azonosítsák a vörösvérsejtek rendellenességeit, amelyek felfedhetik a B12-vitamin hiányosságait, a genetikai rendellenességeket és más olyan betegségeket, amelyek vérszegénységet okozhatnak. Előfordulhat, hogy vérének B12 és folsav szintjét is meg kell vizsgálnia, hogy megvizsgálja, vajon a vérszegénység oka.

Vitamin hiányosságok

Genetika

Egyéb betegségek

Diagnózis