Fájdalom van a gyomromban, miután rizst eszik

A rizst különféle ételeket szolgálják fel, beleértve a levest, a tésztát és még a desszerteket is. Ez egy egyszerű élelmiszer, amely jellemzően könnyű az emésztőrendszerben, és általában a hasmenés kezelésére ajánlott. A rizs fogyasztása után a gyomorfájdalom nem jelent gyakori tüneteket a legtöbb ember számára, ezért az orvosnak értékelnie kell. A fájdalom az ételallergia, az élelmiszer-intolerancia vagy az ételmérgezés következménye lehet, a tünetek és a fájdalom gyakoriságától függően. Ne használjon rizst, amíg az orvos nem látja.

A rizst ritkán fogyasztják egyedül. Ha a gyomorfájdalom egy élelmiszerallergiához kapcsolódik, lehet, hogy allergiás a rizsre vagy a rizshez felhasznált egyéb ételre. Például sok rizsétel készült vaj, szója és búza termékekkel. Ha allergiás vagy ezekre az összetevőkre, akkor a gyomorfájdalom ezekhez a termékekhez, nem pedig a rizshez kapcsolódik. Ha észreveszi, hogy közös allergiás tüneteket, például csalánkiütéseket, torokdagadást, tüsszögést, asztmát és emésztési szövődményeket okoz a sima rizs fogyasztásáról, akkor lehet, hogy allergiás a rizsben található fehérjékre. Az ételallergiák gyógyíthatatlanok és a tüneteiket kiváltó ételek elkerülésével kezelik őket.

Az élelmiszer-intolerancia hasonló emésztési tüneteket okozhat, mint az ételallergia, de ez más állapot. Ha a rizs nem tolerálódik, az állapotot az Ön emésztőrendszerének hibája váltja ki, nem pedig az immunrendszer meghibásodása. Az élelmiszer-intolerancia akkor fordul elő, amikor a belek nem képesek megfelelő módon megemészteni a rizsben megtalálható fehérjéket, mivel bizonyos enzimek elégtelen mennyisége van. Ha rizikósság nem tolerálódik, a rizs fogyasztása után pár órán belül gázt, puffadást, hasmenést, gyomorfájást, görcsöt, hányingert és hányást okoz.

Ha gyomorfájdalmat okoz, miután elfogyasztott rizst fogyasztott, akkor ételmérgezést okozhat. Az ételmérgezés gyomorfájást okozhat 2-4 órával a fertőzött organizmus által fertőzött rizs fogyasztása után. Az ételmérgezés tünetei: súlyos gyomorfájdalom, túlzott hányás, émelygés és hasmenés. Bizonyos esetekben az ételmérgezés alacsony fokú lázzal járhat. A tünetek általában 1-10 napig tartanak, és az orvosnak értékelnie kell a diagnózist.

Ha hányás vagy hasmenés esetén vér fordul elő, azonnal hívja kezelőorvosát, mivel ez súlyosabb állapotot jelenthet. Ha hasmenést okoz a rizs fogyasztásával, dehidrált lehet. Növelje az inni folyadék mennyiségét annak érdekében, hogy hidratálódjon.

Ételallergia

Élelmiszer-intolerancia

Ételmérgezés

Figyelem