Ingerlékenység a terhesség alatt

A terhesség számtalan változást idéz elő egy nő testében, mivel támogatja és védi a növekvő magzatot. Ezekkel a változásokkal ingerlékenységet okozhat az anya lenni. Az irritáció különböző okok miatt fordulhat elő, beleértve a fizikai és érzelmi kihívásokat is. Ha bosszúságot vagy türelmetlenséget talál, keressen segítséget szeretteinek hálózatából, hogy jobban érezze magát.

Érzelmi okok

A terhesség sok nyomasztó érzést okozhat, beleértve a jövőre nehezedő stresszt, a pénzügyek aggodalmát, a szülőképességgel kapcsolatos aggodalmakat, a családdinamika megváltoztatásával kapcsolatos gondolatokat és a logisztikát érintő aggodalmakat. A terhesség ideje alatt gyakori, hogy egy nő befelé fordul, és a jelentős változásokra összpontosít, amelyek az új baba megszületésével valósulnak meg. A szorongás és a terhesség aggodalma az anyai ingerlékenységet okozhatja.

Fizikai okok

A terhesség számos fizikai változást idéz elő egy nő testében, ami ingerlékenységet is okozhat. Az első trimeszterben fellépő kellemetlenségek gyakran hányingert és fáradtságot jelentenek. A terhesség előrehaladtával a táguló méh gyakran testi kellemetlenséget és fáradtságot okoz. A terhesség alatt a hormonszintek is megváltoznak, ami az agyi vegyi anyagokat befolyásolja, amelyek szabályozzák a hangulatokat, az Amerikai Terhességi Szövetség szerint. Az első és harmadik trimeszter az ingerlékenység és a hangulatváltozások leggyakoribb időpontja.

Az ingerlékenység kezelése

Amikor a karcsúság beindul, küzdjön vissza, ha fizikailag és érzelmileg gondoskodik magáról. Pihenjen a nap folyamán, és aludjon el minden este. Gyakorolj minden nap, az egészségügyi szakember beleegyezésével. Egyél egy egészséges étrendet annak biztosítására, hogy Ön és a baba megfelelő tápanyagokat kapjon a terhesség támogatására. Töltsön időt minden nap, hogy olyan tevékenységet folytasson, amely megújítja vagy megfiatalítja Önt, például egy hobbit vagy egy élvezetes tevékenységet. Az úszás nagyon pihentető lehet. Rendszeresen töltsön időt partnereiddel, hogy erősítse kapcsolatait. Családra és barátaira támaszkodva érzelmi támogatásra. Ismerd fel, hogy a terhesség alatt az érzelmi törékenység mind közös, mind várt.

Mikor kell aggódni

Ha az ingerlékenységed krónikussá vált, vagy fokozódott a dühödés vagy a depresszió gyakoribb szakaszai között, beszélje meg orvosával vagy mentális egészségügyi szakembereivel a depresszió lehetőségeiről. A klinikai depresszió felismerése kihívást jelenthet a terhesség ideje alatt, mivel a depresszió tünetei is gyakoriak az ingerlékenység tüneteinek, az American College of Obstetricians és Nõgyógyászok szerint. Ha depresszió vagy szorongás története van, a terhesség növelheti a kockázatokat a folyamatos problémák miatt, figyelmeztet a March of Dimesre. A súlyosabb problémák tünetei közé tartozik az alvászavarok, az energiavesztés, a fókuszálhatatlanság, a tevékenységek iránti érdeklődés csökkenése, étvágytalanság vagy étkezési változások, nyugtalanság és az öngyilkossággal kapcsolatos ismételt gondolatok. A terhesség alatt kezeletlen depresszió kockázatot jelenthet mind az anyára, mind a gyermekre nézve. Az Ön egészségügyi szakembere fel fogja mérni Önt vagy az értékelésre és kezelésre vonatkozó ajánlásokhoz fordul.