Fehérje és duzzanat hiánya

A fehérjék a testének 75 százalékát teszik ki. A máj és más szövetek naponta új fehérjéket termelnek, az étrendből származó fehérjét tartalmazó élelmiszerekből építőelemeket használva. A Kwashiorkor vagy a táplálkozási oedema szindróma olyan betegséget ír le, melyet mélyen alacsony fehérjefelvétel jellemez, szövetdaganat és egyéb éhínség tünetei között. A táplálkozási oedema szindróma leggyakrabban csecsemőknél és kisgyermekekben fordul elő, ritka az Egyesült Államokban, de gyakori a fejlődő világban.

Fehérje követelmények

A szervezet naponta jelentős mennyiségű diétás fehérjét igényel a normál termelési szint fenntartása érdekében. Mivel a szervezetben lévő fehérjék korlátozott használati idővel bírnak, az új fehérjetermelés szükséges ahhoz, hogy lépést tartson a forgalommal. A javasolt napi fehérjebevitel 56 g a férfiaknál és 46 g a nők esetében. A gyermekek fehérjeigényei életkor szerint eltérnek. Az élet első évében a babák naponta 9-11 g fehérjét igényelnek. Az 1-8. Életévtől a napi fehérjeigény 13-19 g között mozog. A fehérje szükségletei a gyermekkor és a serdülőkor fennmaradó részében tovább emelkednek a felnőttek szintjére. A Kwashiorkor általában étrendi fehérjehiánnyal és normál-magas szénhidrátbevitel mellett fordul elő. Azok a kultúrák, amelyek nagyrészt a gabonákon élnek, gyakran magas táplálkozási oedema szindrómával rendelkeznek.

Fehérjehiányos diagnózis

Az elégtelen táplálékfogyasztás elmulasztása lelassítja az új fehérjetermelést, ami végül a véráramban rendellenesen alacsony szintet eredményez. Orvosa megvizsgálhatja a teljes vér fehérje szintjét, hogy megfigyeljen egy hiányt. Az Ön teljes fehérje szintje rendszerint kb. 6,0-8,3 g / tl vér, a normál tartomány kissé eltérhet egy tesztlabortól a másikig. Alacsony teljes fehérje szint fordul elő többféle egészségügyi állapotban, beleértve a fehérje alultápláltságot és máj- vagy vesebetegséget. Duzzanat vagy ödéma fordulhat elő bármely olyan állapot esetén, amely alacsony vérfehérje-szintet okoz.

A duzzadás mechanizmusa

A véred vizből, vérsejtekből, fehérjékből és más oldott anyagokból áll. Az oldott fehérjék a véráramban tartják a vizet, megakadályozva, hogy a testükbe szivárogjon. Mivel a vérben lévő fehérjék abnormálisan alacsony szintre esnek, a szivárgás a szövetekbe áramlik, ami duzzanatot okoz. A kwashiorkor esetében a véráramban a nátrium- és káliumszintek kiegyensúlyozatlanok maradnak, ami tovább növeli a szövetek duzzadását.

Megelőzés

A kiegyensúlyozott étrend megfelelő fehérje tartalmú táplálék bevitelével megakadályozza a táplálékfehérjék hiányát. A táplálkozási tervhez jó fehérjeforrások közé tartozik a nem tejalap, a joghurt és a sajt, a tojás és a baromfi, a sovány piros hús, a hal és a tenger gyümölcsei, a diófélék, a magvak és a szárazbab. Ha szigorú vegán étrendet követel, győződjön meg róla, hogy számos fehérjeforrást tartalmaz, hogy biztosítsa az összes alapvető fehérjeblokk vagy aminosav megfelelő bevitelét.